Încă un prim-ministru PSD

Eu cred că Liviu Dragnea nu se aștepta să-i fie acceptată prima propunere de către Klaus Iohannis. Probabil avea una și mai toxică în mânecă. Nu-mi place Viorica Dăncilă, la prima vedere pare o persoană mediocră (iar media e oricum foarte jos). Ea a și a susținut pe față ordonanța 13 în Paramentul European, însă ce variante mai bune erau pentru Iohannis?

Câteva considerații personale:

Alegeri anticipate

Forțarea alegerilor anticipate nu ar fi rezolvat nimic, cel mult ar fi destabilizat și mai mult România. Firmele nu știu cum să calculeze salariile peste 10 zile, un vid executiv ar mai lipsi.

PSD ar fi câștigat oricum, din nou, cel mai mare procent, poate ceva mai mic decât acum. Să nu credeți că votanții PSD și-au schimbat radical părerea după guvernarea de până acum. Mulți au primit sau au speranțe de pensii sau salarii mărite. Mai e nevoie de cel puțin încă un an ca să iasă la iveală o parte din înșelătorie, când inflația și taxele mărite vor anula în mare parte "pomenile" nesustenabile votate în 2017. PSD ar putea chiar să fenteze încă un an aritmetica renunțând la investițiile necesare și amanetând viitorul.

Chiar dacă nu ar fi făcut PSD guvernul după alegeri anticipate, un eventual pol anti-PSD ar fi pierdut cu brio alegerile următoare, pentru că ar trebui să "strângă șurubul" ca să rezolve pomenile. E suficient de exemplu să se respingă în Parlament mutarea contribuțiilor la angajat - care scade salariile bugetarilor - și probabil nu se mai închide bugetul. Probabil așa l-au convins pe Tudose să demisioneze, auzeam că se blocase ordonanța prin Parlament. Oricum, orice guvern va avea viață grea în 2018, nici PNL nu pare să-și dorească să guverneze încă.

Pentru alegeri anticipate, Iohannis ar fi trebuit să refuze doi premieri propuși de PSD cu motive întemeiate. Din păcate lipsa de calități nu este un motiv suficient.


Guvern minoritar

Am văzut cum merge un guvern minoritar. Chiar și dacă era mai competent și mai cinstit tot nu reușea mare lucru. Ca rezultat, PSD a șters pe jos cu opoziția la următoarele alegeri.

PSD a dovedit că poate face ferfeliță legile justiției și din Parlament, nu are nevoie neapărat de 
ordonanțe de guvern. Singurul avantaj major al amânării modificării legilor justiției a fost că PSD a trebuit să arate pe față că este în majoritate un partid care are mai mult grija infractorilor decât a oamenilor cinstiți. Nu știu însă pentru câți din alegătorii PSD contează.

În altă ordine de idei, nu îmi pare în spiritul Constituției ca Iohannis să fi încredințat formarea guvernului cuiva din opoziție - în situația în care există o majoritate absolută formată în jurul PSD care propune un premier. Traian Băsescu s-a prevalat de un detaliu tehnic, însă "intenția legiuitorului" pare a fi să nu permită să încerci să formezi guvern dacă e clar că nu ai avea majoritate parlamentară să îl investești.

Guvern tehnocrat

Reciteam impresiile mele de când a căzut guvernul Ponta în urma Colectiv. Nu știam că va urma un guvern tehnocrat încă, însă am opinat că "Guvernul de tehnocrați nu pare o variantă în România actuală. Am încercat manageri privați la companii de stat și au fost ori politruci ori mâncați de vii de către politruci". Care a fost rezultatul? Un guvern fără mari realizări, poate s-a furat ceva mai puțin, dar scena politică a ieșit și mai dezechilibrată, cu un PSD care nu a decontat nimic din guvernarea sa. Cred că retragerea lui Victor Ponta a fost una strategică și rezultatul a fost net în avantajul PSD.


Cerut altă propunere de premier

De refuzul primului premier ar fi beneficiat tot PSD, cu explicații gen "misoginism" sau "uite cum nu ne lasă să guvernăm". Refuzul celui de-al doilea premier ar fi dus la scenariile de mai sus, și nici unul nu este bun. Poate chiar al doilea premier propus ar fi fost încă și mai nociv, pentru că e mai greu de respins. Măcar acum e transparent că doamna este o apropiată a lui Dragnea (chiar dacă el zice că nu a  propus-o). Este chiar o propunere asumată politic de PSD, deci ar face bine să nu o dea în bară foarte rău.


Încheiere

Acestea fiind zise, nu mi se pare că Iohannis avea o variantă mai bună, așa cum acuză unii din tabăra anti-PSD. Cât timp românii votează pentru Parlament oameni de o moralitate îndoielnică, niciun Președinte salvator nu va putea să anuleze complet faptele nocive pe care aceștia le generează, căci să le poată anula complet ar însemna dictatură.

Fără o opoziție puternică și de încredere, PSD va rămâne un partid mult prea puternic pentru o democrație (monopolist), care își permite să câștige alegeri punând pe listele de candidați oameni de o moralitate îndoielnică sau chiar cu probleme penale. E bine că oamenii neafiliați politic iau atitudine, însă nu poți face politică de impact doar de pe margine.

Cel mai de impact lucru pe care îl putem face ar fi ca, în loc să îi ocărâm pe cei care au votat PSD, să le explicăm mai bine de ce viața lor va fi mai bună dacă votează oameni cinstiți și competenți în locul unor șmecheri hoți care le promit mereu o viață mai bună și nu se țin de cuvânt.