Somonul, undița și fondurile europene


Era odată un om sărac care trăia lângă un lac. L-a văzut un om bogat și i-a dăruit niște bani să-și cumpere o undiță, să-și poată asigura masa zilnică. Omul nostru însă, văzându-se cu banii, s-a dus la un restaurant scump și și-a cumpărat o masă îmbelșugată, cu somon și icre negre.

 A doua zi a făcut la fel, a treia zi la fel. După vreo lună, omul a terminat banii și a revenit la starea lui de dinainte, sărac și fără posibilitatea de a-și asigura masa zilnică fără să cerșească. Acum îi pare rău că a aruncat banii pe o bucurie imediată, mai bine își cumpăra undiță.


La fel este și cu "fondurile europene". Menirea lor este să ne aducă mai aproape de țările mai dezvoltate, măcar la nivel de infrastructură, adică să ne ofere undița. Putem însă să ne prefacem că investim în infrastructură și să tocăm banii pe consum din import pentru uz personal. Nu doar cei care fură astfel banii europeni beneficiază, fondurile europene ajută un pic și la echilibrarea cursului de schimb și chiar la creșterea temporară a nivelului de trai - îmbogățitul va cheltui un pic și în economia internă.

Totuși, după câțiva ani distracția se termină și vom fi din nou de unde am plecat: o țară înapoiată și fără infrastructura care să-i asigure producerea de bunuri și servicii măcar aproape de țările pe care le invidiem. Infrastructura poate însemna autostrăzi și canalizare, dar nu înseamnă doar asta. Investițiile în învățământ sunt poate chiar mai importante pentru viitor, dar și astea auzim că se fură.


"Fondurile europene" nu sunt o pomană. Folosite bine ele pot ridica nivelul infrastructurii astfel încât, în același timp, românii să o ducă mai bine, dar și ceilalți cetățeni europeni. Dacă faci autostradă între vestul Europei și Constanța, o vor duce mai bine și românii și ceilalți europeni, pentru că înflorește comerțul.

Oameni mai calificați pot ajuta Europa să concureze mai bine cu ceilalți coloși economici mondiali. De fapt de asta cred că s-a făcut Uniunea Europeană, și-au dat seama că, separate, țările vestice ar putea fi strivite economic de către marile puteri economice mondiale (gen SUA, China, Rusia, etc).

E bine și să faci autostradă spre munte, dar acolo nu apare efectul de sinergie, pur și simplu vom trăi la fel, însă vom petrece mai puțin timp pe drum spre munte. Până una alta n-am făcut nici ce are nevoie Europa, nici ce doream noi.

Chiar dacă suntem net beneficiari, "fondurile europene" nu sunt doar din buzunarul europenilor, ci o parte sunt și din al nostru, prin contribuțiile pe care le plătim. Deci a fura "fonduri europene" nu înseamnă să furăm doar căciula celorlalți europeni, ci în primul rând pe a noastră. Nici nu ar trebui să conteze diferența, însă românul e deseori specialist în a-și fura căciula singur.