Review casti Grado SR60i - incinta deschisa

Pe scurt

Sunt foarte mulțumit de noile mele căști Grado SR60i. Sunt căști cu incintă deschisă, "entry audiophile", practic sunt "cele mai ieftine căști scumpe deschise": 400RON.


Au 32ohmi, se pot folosi și la un MP3 player portabil obișnuit, deși se simte nevoia de mai multă amplificare. Pe ieșirea de laptop sau pe iPod se aud suficient de tare. Nu sunt căști de birou: fiind deschise, sunetul de aude și la vecini. Performanțe mai bune se pot obține folosind un DAC special (o placă de sunet pe USB care are amplificare pentru căști).

Cum este sunetul?
Aceste căști redau neașteptat de multe detalii, pe care nu le-ai observa folosind căști normale (sub 100$). Sunetul de aude mai natural, are înalte și bas mai bine definite.

Parcă sunetul este "mai stereo", deși la orice căști sunetul merge separat la fiecare ureche. Pun efectul de "mai stereo" pe seama faptului că se aud mai multe detalii iar nivelul de zgomot/distorsiuni este mai mic, astfel că nu mai acoperă micile diferențe între stânga și dreapta.

Căștile Grado sunt recunoscute ca fiind foarte fidele sunetului original. Cei care sunt obișnuiți cu muzica care accentuează foarte tare bas-ul sau înaltele ar putea fi dezamăgiți. În parte se poate rezolva prin setări la sursă, pasionații de muzică preferă însă să asculte cu egalizatorul setat la 0 pe toate frecvențele.

Un review spunea că singurele căști care se aud mai bine decât SR60i sunt modelul mai scump tot de la Grado (SR80). M-am liniștit însă când am citit că SR80 reproduce încă și mai detaliat imperfecțiunile sursei. Dacă sunetul este foarte prost este posibil să te deranjeze mai tare pe căștile SR60i, alte căști le-ar ascunde sub micile distorsiuni monotone.

Pentru a te bucura complet de un sistem audio de calitate îți trebuie și o sursă de calitate: fișiere "lossless" (exemplu FLAC) și un sistem DAC (digital to analog) decent. Din păcate unii crează FLAC-uri din MP3, acestea nu sunt cu nimic mai bune. Ideal sunt fișierele audio extrase direct de pe CD, uneori sunt certificate prin "Accurip" sau "MD5".

Pentru a evalua fidelitatea sistemelor audio recomand fișierele de sunet de calitate marcate "audiophile", de exemplu "reference disk" de la Chesky Records.

De ce căști deschise?
Mereu aveam impresia că muzica în căști se aude un pic ca dintr-un butoi. Am aflat că sunt mulți pasionați de muzică ("audiofili") care preferă căști deschise, care redau un sunet mai aproape de calitatea muzicii "live". Aceste căști nu vor avea un bas atât de rezonant precum căștile închise, însă sunetul va avea mult mai multe detalii, basul se aude mult mai clar și bine definit.

De ce căști scumpe?
Deși majoritatea căștilor se laudă că redau toate frecvențele pe care le aude urechea umană (20-20000Hz), majoritatea căștilor nu redau toate frecvențele la fel de bine.

Căștile foarte ieftine vor avea o rezonanță urâtă la anumite frecvențe și nu le vor reda aproape de loc altele.

Căștile mai de calitate vor rezona mai puțin, însă vor avea o curbă de răspuns care se poate sau nu ajusta din egalizatorul grafic de frecvențe.

Mai există anumite nuanțe mai subtile precum răspunsul la schimbări bruște de frecvență, cât de repede/greu se stinge un sunet. Acestea dau o "culoare" a sunetului și pot afecta experiența audiției. Aici începe discuția despre căști scumpe, care pleacă de la 100$ și poate crește peste 1000$.

După un anumit preț nu mai simți diferența, mai ales folosind surse obișnuite (fișiere mp3, laptop). Pentru surse de mare fidelitate, anumite urechi foarte fine spun că ar simți diferența, probabil nu este cazul meu și al tău ;)

Există o practică de a pune preț mai mare la căști "deschise" pentru că se adresează unui public mai pretențios și dispus să plătească un preț premium. Am găsit la un moment dat un howto despre cum poți cumpăra căști mai ieftine și le poți modifica să fie identice cu cele mai scumpe scoțând obturația care le făcea închise.

Alte firme de căști pe care le-am testat și se auzeau foarte bine (cu incintă închisă) sunt Sennheiser și Audio-Technica. Din păcate variantele cu incintă deschisă sunt mult mai scumpe, de exemplu cele mai "ieftine" căști deschise de la Sennheiser începeau pe la 800RON.

Construcția căștilor:
Sunt construite simplu și destul de robust, cu un design un pic retro s-ar putea spune. Banda de susținere este o simplă bară oțelită învelită în piele. Se spune că sunt asamblate manual.

Cupele căștilor sunt dintr-un fel de ebonită cu rol anti-rezonant. Sunt perforate în formă de fagure în exterior. În interior se văd un fel de difuzoare mici, iar firele par lipite cu letconul, manual. Culisează pe un simplu ax foarte ingenios, se așează foarte bine pe urechi și pot încape într-o cutie neașteptat de subțire. Burețeii nu sunt spectaculoși dar își fac treaba. Bureții de schimb originali Grado sunt foarte scumpi în România (vreo 70RON).

Cablul este destul de gros, continuă în Y către ambele căsti. La conectarea Y spre căști, cablu îmi pare că se îndoaie un pic prea mult, sper să nu apară probleme. Mufa este de jack normal de căști (3.5mm), cu adaptor pentru jack gros (6.5mm), ambele aurite.

Specific jack-ul pentru că anumite căști "high end" vin default cu jack mare și adaptor către jack mic, semn că sunt făcute mai degrabă pentru aparatură de studio și vor necesita amplificare suplimentară. Dacă au mai mult de 32ohmi poți fi sigur că nu vor funcționa ok cu un mp3 player portabil obișnuit. Ca regulă, căștile cu impedanță mare (exemplu 300ohmi) pot da un sunet mai fidel decât cele de impedanță mică (32ohmi), însă au nevoie de un amplificator special. Explicația mea (poate corectă) este că, la 32ohmi, orice mică imperfecțiune de contact cablu contează mult mai mult (procentual) decât la 300ohmi.

De unde se pot cumpăra:
La început am vrut să cumpăr de pe Amazon pentru a fi ceva mai sigur că nu primesc vreun fals. Prețul pe Amazon (UK) creștea însă pe măsură ce avansam în configurare, asta m-a cam iritat...

Până la urmă am găsit un preț apropiat la (singurul) importator local, unde am și garanție locală. Căștile par originale, am văzut că aveau mai multe cutii în stoc. Atenție, pe căști scrie doar SR60 (fără i). Există și varianta mai nouă (Grado SR60e) la preț doar un pic mai mare, însă nu am riscat, am mers pe varianta veche care avea multe review-uri bune.

Importatorul se numește Dvdplanet, este în apropiere de Metrou Eroilor - Biserica Sf. Elefterie. Se poate face și audiție acolo cu aparatură profesionistă, dacă ai noroc să nu fie altcineva programat ;)

P.S. Nu am pus link-uri pentru că nu sunt sponsorizat de nimeni.