Ghid in tara ta


Ghid in țara ta
- proba 4 din concurs Superblog -
sponsor : *removed*


  Dacă ar trebui să fiu ghid pentru un prieten din altă țară, ce i-aș putea arăta în 5 zile ?

București

   Nu este un oraș impresionant comparat cu alte capitale, dar pentru a-și forma o părere corectă despre România un străin trebuie să-l viziteze neapărat. Mai exact vizita în București este menită să corecteze imaginea (de)formată de diverse reportaje care arată o Românie cu țigani și căruțe trase de cai. De aceea vizita merită începută în București, pentru a crea o referință de normalitate.

 Un fost coleg din Ucraina care a vizitat în România îmi spunea că bunica lui l-a avertizat să se păzească de hoți. N-a avut probleme însă. Alt fost coleg din Paris (originar din Venezuela) care a venit în București mi-a spus că la el în țara de origine îți dau în cap ca să-ți ia pantofii. Bucureștiul este un oraș destul de sigur, cu o criminalitate de stradă mai mică decât New York de exemplu. În general Bucureștiul nu poate face decât o impresie mai bună decât imaginea "prototip" despre România. Colegul ucrainian considera de exemplu că șoselele din București sunt ceva mai bune decât în Ucraina.

  Un tur rapid al Bucureștiului merită făcut pe bulevardele mari. De la aeroportul Otopeni, Casa Presei Libere, Arcul de Triumf, Piața Victoriei, Calea Victoriei, Națiunile Unite, Piața Unirii, dreapta până la Palatul Parlamentului și .... oprire de poze. Din păcate este unul dintre puținele locuri de notorietate internațională, colegul ukrainian îl avea pe listă deci trebuie bifat, eventual cu un tur de jur-împrejur pentru a aprecia mai bine dimensiunile. De la Palatul Parlamentului se poate lua înapoi spre Piața Unirii, ocolită piața iar apoi urcat pe la Universitate, Romană și înapoi la Piața Victoriei.

  Mai nou cred că merită de la Piața Victoriei luat spre Titulescu și urcat pe pasajul Basarab care arată înca bine și de pe care se poate vedea cât de cât Bucureștiul de sus. La Cotroceni se poate face stânga spre Grădina Botanică care este deosebită. Sunt și alte parcuri care merită vizitate, în special cele cu lacuri (Herăstrău, Bordei, Titan).

 Sunt și orașe poate încă mai frumoase în România (de exemplu Timișoara, Sibiu), dar realist vorbind farmecul lor discret nu se poate gusta dintr-o privire fugară.



 Munții

 Transfăgărășanul este un alt obiectiv memorabil din România, are și o oarecare notorietate prin emisiunea Top Gear. Oricum, după toate standardele este spectaculos și merită văzut. Eventual se poate face trecerea munților în sens invers pe Transalpina, am înțeles că s-a asfaltat. Când am fost eu era foarte frumos peisajul, dar drumul era mai rău decât unul forestier, prietenul cu care călătoream și-a spart baia de ulei prin gropi.

 Pentru amatorii de sălbăticie se pot organiza trasee montane în masive gen Piatra Craiului, Bucegi, etc. Peisajul este extraordinar, traseele sunt accesibile și totuși destul de neatinse de mâna omului - exceptând peturile... Aici ar ajuta mașina închiriată din enunț (sponsorul) care poate fi lăsată într-un oraș pe versantul unui munte și lua o alta pe partea cealaltă a muntelui.



  Delta

   Un alt loc memorabil este Delta Dunării. Este de o sălbăticie edenică dar ... fără crocodili :) O plimbare pe canalele Deltei poate fi o experiență într-adevăr memorabilă prin flora și fauna variată. De preferat ar fi o șalupă mai rapidă, cu care se poate ajunge în aceeași zi la zona de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Nu am ajuns încă până acolo dar am înțeles că este impresionant.


  Altele

   Locuri frumoase și interesante ar mai fi, de exemplu zona Maramureș (Borșa - Cascada Cailor), Vulcanii noroioși din Buzău, Moeciu, minele saline (Slănic Prahova, Turda), zone de tratament balnear, etc.

 Litoralul nu l-aș pune la obiective, plaja este generoasă dar neîngrijită și cred că străinii pot trăi și fără amintirea manelelor. Castele gen Bran, cetatea din Sighișoara, Râșnov sunt interesante, dar sunt mult prea modeste în comparație cu castelele mai vesticilor noștrii vecini (Paris, Germania, chiar și Praga).

  Din păcate 5 zile este un interval destul de scurt pentru a-ți forma o impresie echilibrată despre România. În general mă aștept ca impresia să fie mai bună decât așteptările, este o țară frumoasă, păcat că infrastructura și serviciile turistice mai lasă de dorit.



Dacă v-a plăcut articolul, daţi vă rog un share :