Viitorul probabil 6 - evolutiile sociale si politice




Inchei (probabil) ciclul "viitorului probabil" cu o privire asupra societatii viitorului. Cum am mai spus, nu stiu ce va fi, dar imi pot imagina cu ceva argumente eventual.


Factori de criza (probabili)

1. Energia : am spus in primele articole ca probabil va exista o criza a energiei ca urmare a epuizarii treptate a resurselor fosile. Sunt ceva mai optimist asupra energiilor alternative, intrucat aflu ca Uniunea Europeana are planuri mari relativ la energia alternativa (28% din eolian, centrale solare in Sahara), iar in fuziunea nucleara s-au facut pasi mari. Apoi sunt si dupa concediu :)

2. Scaderea dominatiei SUA : Neagu Djuvara observa in "Razboiul de 70 ani..." ca toate imperiile lumii au avut un ciclu de viata asemanator. Conform teoriei sale, SUA si-a atins dominatia maxima asupra lumii in 1991 odata cu destramarea URSS. In acelasi timp se intrevad insa primele semne ale slabirii, prin slabirea fortei conducatoare a familiilor celor care au cladit SUA si, ca si consecinta, accesul la putere al "marginalilor". La momentul scrierii cartii Obama nu era decat candidat la presedintie, castigul lui se inscrie in acest pattern istoric. Scaderea dominatiei poate dura sute de ani, dar istoria ne invata ca nici un mare imperiu nu a rezistat mai mult de 500 ani. Datoria uriasa a SUA catre China poate fi un alt semn de slabire a puterii SUA. Neagu Djuvara considera ca intrucat o revolutie economica si culturala a avut loc deja, sanse sunt ca in locul aparititei unei noi mari puteri sa urmeze un "ev mediu" istoric. Ar putea deci urma o perioada lunga de dezintegrari si framantari in asteptarea unei noi "renasteri" culturale si economice. Cert este ca scaderea puterii SUA ar avea ca si consecinta cresterea luptei pentru dominatie a altor puteri economice si militare, precum si a amplificarii conflictelor locale inghetate, deci cresterea instabilitatii politice.

3. Criza valorilor : scaderea influentei bisericii in tarile dezvoltate economic va duce probabil la o criza a valorilor (cred ca aceasta criza a inceput deja). De fapt influenta bisericii a scazut cam peste tot in lume in afara de lumea islamica, de unde ar putea veni o alta amenintare, ca si conflict socio-cultural sau chiar economic si militar.


Reactii posibile ale societatii

1. Energia

Pana la inlocuirea eficienta a resurselor fosile de energie, societatea va fi nevoita sa invete sa consume mai putina energie. Asta va insemna in primul rand o scadere a dinamicii economiei, perioada de inlocuire a aparatelor si utilajelor va creste, se va cere mai multa calitate si fiabilitate. Va scadea probabil acceptarea sociala la etalarea luxului, vor fi valorizate social reciclarea si practicile ecologice.

Transportul va trebui optimizat (redus), vor fi foarte "la moda" metodele de munca la distanta (teleworking) si producerea cat mai aproape de consumator. Va creste importanta comunitatilor locale, de la vecini de strada pana la tari invecinate (mai ales daca scade dominatia SUA). Producerea energiei va fi si ea in mare parte localizata, crescand importanta celulelor sociale locale. Transportul pe apa va deveni mai convenabil pentru transporturi mari, intrucat cantitatea de energie consumata nu creste foarte mult cu cresterea masei transportate.

Pe alocuri vor apare lupte acerbe pentru resursele energetice fosile, tarile care inca detin mari rezerve de petrol, gaze, carbune vor avea in acelasi timp o mare putere de negociere, dar vor fi si "vanate" de catre marile puteri care vor incerca sa acapareze acele resurse prin diverse metode.


2. Lupta politica si militara

Scaderea dominatiei unei puteri duce la cresterea luptei pentru suprematie a celorlalte. Poate sa para depasita o asemenea abordare de tip "haita", dar nu suntem atat de departe de al doilea razboi mondial. Principala justificare pentru dominare va fi pericolul ca ... altcineva sa incerce sa devina dominator. Sa nu uitam ca lupta economica deschisa are sens doar in situatia existentei unui arbitru international (SUA). Daca puterea SUA va scadea, vor apare din ce in ce mai des santaje economice deschise (precum recenta oprire a robinetului la gaze de catre Rusia).

Ce s-a invatat probabil din cele doua razboaie mondiale si razboaiele mici care au urmat (Vietnam, Irak) este ca in lumea moderna controlul militar nu poate asigura dominatia pe un spatiu geografic foarte intins, un astfel de imperiu se fractureaza sub propria greutate. Dominatia economica si ideologica va fi probabil tipul de dominatie care va fi incercat, sustinut de mici interventii militare de rasturnare a unor puteri politice si economice. Le numesc "mici" la scara planetara, ele vor afecta tari intregi si vor fi foarte dureroase (sper sa gresesc).

Cursa inarmarii atomice a dus paradoxal la o situatie de remiza in privinta razboaielor globale, oricine incepe un razboi nuclear, produce distrugerea totala a pamantului. Poate doar un accident stupid sa dezlantuie un adevarat razboi mondial. Totusi razboaie locale duse cu arme conventionale vor mai fi, chiar mai multe decat in ultimii zeci de ani.


3. Criza valorilor

Scaderea influentei bisericii isi va arata efectul cu intarziere. Inca exista oameni care chiar atei fiind, traiesc conform unor precepte religioase mostenite prin educatie sau cultural. Reconsiderarea acestor precepte se face inca lin, dar inevitabil va apare un moment de criza in domeniul valorilor, anumite grupuri sociale vor incerca sa darame pur si simplu anumite precepte pe care societatea actuala se bazeaza. Inainte sa fie mai bine, va fi probabil mult mai rau, vom re-invata prin incercare si eroare valoare sociala intrinseca a anumitor precepte morale (asa cum se numesc acum). Posibil sa apara contra-atacuri din partea diferitelor biserici, de exemplu biserica musulmana va incerca probabil sa converteasca "fosta" lume crestina, vor apare izolat diferite secte extremiste de diferite facturi.

Eu observ deja in spatiul media o escaladare a revendicarilor libertarianiste, seducatoare in esenta dar aducand cu ele pericolul migrarii spre haos social si economic. Daca societatea s-ar re-organiza "automagic" ramane de vazut, o tranzitie prea brusca insa ar duce probabil la o perioada de haos general economic si social. Trebuie subliniat faptul ca inflorirea capitalismului SUA s-a bazat foarte mult pe o etica (protestanta) a muncii, etica care nu prea mai exista in acest moment. Un capitalism foarte neingradit, corelat cu criza actuala a valorilor mi se pare ca ar fi un experiment iresponsabil.

In criza accelerata a valorilor, Oamenii vor incerca instinctiv sa reformeze sistemul de valori de jos in sus. Retelele mondiale de comunicatii (Internetul) fac posibila asocierea oamenilor cu idei asemanatoare la mari distante. Prevad o inflorire a organizatiilor sociale la distanta. Acest lucru a fost intuit deja de creatorii retelelor sociale actuale (Facebook, Twitter etc). Forma actuala se axeaza foarte multe pe divertisment si comunicare personala, dar pe baza acestor forme vor evolua treptat forme mai specializate de colaborare sociala in probleme politice si sociale importante. Actorii puterii (oricare vor fi ei) vor incerca sa monopolizeze aceste canale de comunicare, sa le polueze cu dezinformari si sa le distruga credibilitatea. Cu acest pericol in minte, vor trebui create retele distribuite care sa reziste incercarilor de monopolizare ale diferitelor grupuri de interese.

Credibilitatea scazuta a formatorilor de opinie este dupa mine un simptom si in acelasi timp o cauza a crizei valorilor (cerc vicios). Viitorul va trebui sa gaseasca modalitati de a filtra persoanele competente, integre si bine-voitoare de impostori si manipulatori pentru diferite interese. Voi reveni in alticol cu cateva idei despre un astfel de sistem.


Incheiere

Criza valorilor si lupta pentru resursele energetice va duce la multe framantari economice si sociale in viitorul apropiat si mediu. Precum in "Fundatia" lui Asimov (apropos, inspirata se pare din " Istoria declinului și căderii Imperiului Roman"), perioada de regres va depinde de felul in care vom reusi sa gestionam provocarile viitorului, atat economic cat mai ales social.


Incheierea ciclului

Inchei aici ciclul "viitorului probabil". Lumea a fost pe o curba crescatoare a evolutiei sociale si economice, probabil va urma o perioada de recul. Ca o racheta care isi epuizeaza combustibilul, epuizarea resurselor energetice va duce la o scadere economica o vreme. Aceasta racheta nu a reusit sa depaseasca campul gravitational al pamantului, se va intoarce la fundamente si va incerca inca o data. Atata timp cat ne vom pastra Umanitatea, vom reusi sa trecem peste orice provocare pe care ne-o va rezerva Viitorul.


"The more I say, the more I know" . Republicarea articolelor este permisa cu citarea autorului