Organismul social - partea a doua

Pornind de la paralela intre societate si un organism multicelular as continua cu alte cateva aspecte ... antropomorfice.

Politia reprezinta sistemul de aparare al organismului ... social. Este drept ca in cazul organismelor, de multe ori inamicii vin din afara, dar lupta in sine este una care se desfasoara oriunde in organism.

Organismul a inventat niste ganglionii care duc o aparare pozitionala a diferitelor regiuni din organism. Ei se inflameaza atunci cand in acea zona apare o infectie.

Societatea umana a oscilat destul de mult intre seriful local si sistemul politienesc centralizat si inpersonal. Probabil sistemul politiei comunitare pentru probleme locale dublat de o politie centralizata pentru infractiuni majore (gen FBI) este cea mai buna solutie.

Celule mai mari

Acum simt nevoia sa vorbesc si despre un soi de celule mai mari (orase), pastrand o anumita legatura cu organizarea unui organism biologic.

Orasul exista de multa vreme ca forma de organizare a indivizilor, dar recent tinde sa isi piarda o trasatura esentiala pe care o gasim la celule.

O celula biologica este un mic univers care isi poate produce majoritatea substantelor necesare pe baza a cateva resurse energetice externe care vin prin sistemul circulator.

Un oras devine din ce in ce mai mult o structura ne-autonoma, dependenta foarte tare de aprovizionarea cu lucruri de stricta necesitate de la distante foarte mari. Asta inseamna ca in cazul unei catastrofe naturale, orasul nu poate supravietui foarte mult in mod autonom.

Mai eficienta mi s-ar parea o organizare sociala in care sa existe celule (orase, cartiere sau chiar locuinte) care pot rezista la nevoie izolate mai multa vreme. Nu inseamna ca a celula nu va putea sa "importe" de la distanta bunuri pe care nu si le poate produce singura, dar mi se pare un pic decadent sa nu avem cu ce ne incalta daca China pune un embargou... (exemplu fortat dar cred sugestiv)

Cred ca un sistem distribuit, cu productie mai aproape de consumator este in acelasi timp mai eficient si mai sigur. Resursele energetice fosile (petrol, gaze) vor incepe sa se epuizeze, iar exploatarea lor va deveni mult mai scumpa. Vor trece cincinale pana cand economia va putea produce alternative la fel de usor de exploatat, deci prevad o criza a energiei in urmatorii 5-10 ani, afectand direct costul de transport.

In aceste conditii, supermarcheturile nu mai sunt solutia ideala pentru cumparaturi. Magazinele din colt ar putea sa micsoreze cantitatea totala de transport necesara pe societate, avand si avantajul de a micsora aglomeratia.

Un pic de nostalgie ma face sa ma gandesc chiar la celula minimala, la nivelul unei mici case cu teren agricol, care la nevoie isi poate asigura autonom pentru o lunga perioada de timp necesarul de hrana/apa/caldura. Poate o casa ecologica solara, de ce nu ?

P.S. Am gasit un articol care sustine ce spuneam : pretul petrolului va creste, facand transportul mult mai scump. Astfel, va deveni mai profitabila productia in vecinatatea consumatorului. Articolul este aici